Anbefalt

Velkommen

Prinsesse Ragnhild
Prinsesse Ragnhild ved kai i Harstad.

Velkommen til Harstad Tidendes historiske skipsfotoarkiv. Vi håper du finner glede i å rusle omkring blant de ca to tusen bildene av gamle båter arkivet inneholder.

Harstad Tidendes skipsfotoarkiv er et resultat av flere tiårs daglig aktivitet, hvor avisens fotografer tok bilder av trafikken på havna, ute i kystledene og til og med ute på alle verdens hav.

De fleste bildene er tatt av to av avisens legendariske fotografer, John Berthung og Sevald M Eilertsen. Noen er havnet i arkivet vårt på utlån fra rederier, bildebyråer eller andre kilder, etter å ha stått på trykk i avisen.

Samlingen utgjør et bildedokument fra kysten.

Bildene var i mange år begravet i avisens omfattende svarthvitt-arkiv, stukket vekk i mørke kjellerrom, ute av syne og delvis ute av sinn. Du vil se at bildene har varierende teknisk kvalitet. Det kommer av at den kjemiske behandlingen av kopiene ikke alltid var helt på topp i avishusene. Det skulle gå fort, og mange av bildene er produsert på rimelig papir. Kostbart, tykt bromidpapir og eksakte kjemiske bevaringsprosesser var (er?) noe som tilhører kunstfotografer og museer.

Avisens raskt produserte papirkopier trives best i fullstendig mørke. Utsatt for lys mørkner de i løpet av kort tid, og motivet kan forsvinne. De digitaliserte fotografiene du kan bla deg gjennom i denne bildebanken sørger for at den maritime tradisjonen på kysten får forlenget liv.

Anbefalt

Bruke bilder?

Profiler
Profiler

Om du ønsker å bruke noen av bildene i Harstad Tidende skipsarkiv, har vi et raust utgangspunkt.

I hovedtrekk vil det si at du kan bruke dem som du vil i privat sammenheng.

Hvis bildene skal brukes på trykk (bok, trykksak, avisartikkel, blad etc) eller på skjerm (nettsider), eller skal innlemmes i et eksternt arkiv eller database, må du ha en spesiell avtale med oss.

Bildene du ser i skipsarkivet er relativt lavoppløselige, men burde være store nok til å gi et godt inntrykk av innholdet.  Vi har versjoner av alle bildene i noe mer detaljert oppløsning, som du kan få tilsendt hvis du har slike behov.

I slike tilfeller kan det komme på tale med et gebyr for ekspedisjon og sending.

Kontakt: Knut Godø 47609990